Focus vasthouden is The Game Met GripXR beweegt De Wandelcoach in Virtual Reality.

Goede gewoonten aanleren en slechte gewoonten afleren kan behoorlijk wat energie vragen. Zelfs voor mensen die goed voorgesorteerd staan in het leven. Staat jouw echter leven onder druk, dan is het spel van duurzame gedragsverandering vrijwel onmogelijk om te spelen. Je hebt immers jouw hoofd er niet bij. Je hebt geen focus. We weten, focus vasthouden is ‘the game’. Nu ook letterlijk. Want in samenwerking met GripXR kunnen klanten van De Wandelcoach het spel van focus vasthouden ook daadwerkelijk gaan spelen.

De virtuele toepassing van GripVR wordt al geruime tijd succesvol toegepast in onder andere de verslavingszorg. De Wandelcoach heeft haar wortels dan wel stevig in de zorg, tóch zijn wij nu een coachingsbedrijf. Zet de zorg GripVR diagnosegestuurd in? De Wandelcoach blijft daar dus van weg. Wij leveren effectieve, zuivere prognosegestuurde dienstverlening. Wij stellen dus de vraag: …hoe nu verder? Het antwoord op die vraag is een puur persoonlijke legpuzzel die wij helpen beantwoorden met een ruim palet aan effectieve interventies. Op die plank aan interventies voegen wij nu GripVR aan ons aanbod toe. Met goede reden!

Over gewoontes

Ons brein werkt efficiënt. Gedrag dat voldoende gestimuleerd en ontwikkeld wordt, zal zij ook gaan automatiseren en verwerken tot een gewoonte. Kenmerkend aan een gewoonte is dat deze zónder nadenken kan worden uitgevoerd en dat deze op basis van triggers wordt gestart. Zij is dan daadwerkelijk geautomatiseerd gedrag geworden. En daarmee een gewoonte.

Deze triggers zijn overal aanwezig. Ze zitten in specifieke situaties of komen vanuit gerichte reclame-uitingen. Een gewoonte is bijzonder lastig te veranderen, aangezien zij nauwelijks een bewustzijn vereist. Zij nemen het vaak subtiel over als het bewustzijn druk bezig is met andere zaken. Denk aan schulden, werk, gezin, televisie, mobiel, enzovoorts. Bij teveel afleiding of druk neemt het onbewuste brein het feitelijk over. Dat is even efficiënt, als dat zij funest is.

Het spel van Duurzame Gedragsverandering

Het spel is dus focus kunnen vasthouden. Juist als er sprake is van veel afleiding of stress. En dan vooral op het moment dat het telt. De moeilijke momenten. Het is bijzonder lastig om het brein voor te programmeren op met name de moeilijke situaties. Voorprogrammeren op vooral de kritische situaties – te weten: die momenten waarop je het snelst terugvalt in een gewoonte, kost namelijk enorm veel tijd en energie in voorprogrammeren. Staat jouw leven al onder druk, dan ontbreekt het je gewoon aan de noodzakelijk mentale bandbreedte.

De Wandelcoach zoekt doorlopend naar methoden die bijdragen aan duurzame oplossingen. Zeker op dit thema. Het is dan ook geen wonder dat er veel onderzoek is en wordt gedaan naar methoden die bijdragen aan duurzame gedragsverandering. Er zijn dan ook vele vormen van interventies die de focus kunnen laten toenemen, waarmee wij inadequaat geautomatiseerd gedrag zodanig kunnen bevriezen dat er een bewuste bewerking over kunnen laten gaan. Aan die lijst interventies is voegen wij De Wandelcoach een nieuwe toe: GripVR.

Het spel van Focus: GripVR

Met GripVR leer je op een spelende manier, in virtual reality, grip te krijgen op je slechte gewoontes. Door het spel te spelen train jij je brein om slechte invloeden in je leven te negeren en te focussen op goede, positieve invloeden zodat je gezonder en vitaler wordt. Met GripVR wordt onder andere de onbewuste neiging van het brein om toenadering te zoeken tot een ‘slechte’ gewoonte hertraind richting vermijden.

Ook raakt de toenadering naar gezonde gewoontes ingesleten met onze techniek. Meteen wordt in de game óók gewerkt aan vitaliteit van ‘lichaam & brein’ door de toevoeging van HIIT en ontspanningsoefeningen. Technologie en psychologie is voor GripVR het gereedschap waarmee zij een vitaal en gezond leven willen stimuleren en ondersteunen.

Wat doet De Wandelcoach

De Wandelcoach beweegt op het snijvlak tussen Revalidatie & Reintegratie. Wij leveren zelfbewuste mensen af die zichzelf gezond, fit en vitaal kunnen houden. Daartoe zetten wij aantoonbaar degelijke en doeltreffende coachingsprogramma in, met interventies waarvan wij weten dat zij goed werken. Op deze wijze is De Wandelcoach een belangrijke speler in het duurzaam inzetbaar maken en houden van onze beroepsbevolking. Voor werkgevers zijn wij een belangrijke vindplaats voor uit beeld geraakt talent.

Spelenderwijs binnen 3 weken en 6 sessies slechte gewoonten afleren en goede gewoonten aanleren? Het kan. Meer weten?